Blog

Big Data tools

Data Dashboard

Met welke gratis musthave tools start ik, als MKB'er?

Als je als bedrijf de stap wilt maken om Datagedreven te gaan werken, zul je de Data op de juiste manier moeten vergaren. In de regel zul je voor Big Data-toepassingen zo veel mogelijk verschillende soorten Data moeten verzamelen, om tot de meest waardevolle inzichten te komen. Echter zal er ergens een start moeten worden gemaakt. In dit artikel worden de belangrijkste tools voor het MKB ter sprake gebracht, om een start te maken met Big Data Analyse.

Om te beginnen trappen we één open deur in, die voor velen toch geen open deur is: Íeder bedrijf dat klanten heeft, heeft Data. Veel organisaties in het MKB weten niet hoeveel Data ze verzamelen, maar binnen het MKB is dit nagenoeg altijd aanwezig en bruikbaar. De vragen zijn dan vaak voor het MKB: Waar is die Data, hoe ontsluit je de Data en hoe haal je bruikbare informatie uit de Data? Op die vragen geven we antwoord, door enkele bruikbare tools en hun toepassing te bespreken:

  1. Gebruik Google Analytics en stel deze juist in. Hierdoor krijg je veel relevante Data over bezoekersgedrag op je website of webshop. Vanuit Google Analytics vind je antwoord op vragen als: ‘wie zijn mijn bezoekers?’, ‘vanuit waar bezoeken de bezoekers mijn website of webshop?’, ‘hoeveel tijd besteden bezoekers gemiddeld op mijn website of webshop?’ en ‘waar haken bezoekers af in het bezoekproces?’.
  2. Gebruik Data van social media-platforms als Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn of Pinterest. Afhankelijk van het platform of de platforms waar jij als bedrijf voor kiest om actief op te zijn, kan er relevante gebruikersinformatie naar voren worden gehaald.
  3. De huidige softwareprogramma’s binnen de organisatie kunnen je veel relevante informatie bieden. Denk hierbij aan boekhoudsoftware, een voorraadbeheersysteem, project management software, een interne communicatietool, HRM-software, CRM-software of het CMS achter je website of webshop. Juist de Data in deze programma's biedt dírect toepasbare inzichten, op basis van huidige klanten, projecten of werkprocessen. Hiervoor dient de software wel volledig ingericht te zijn, zodat concreet toepasbare acties op basis van Data mogelijk zijn. Meer informatie over het intelligent inrichten van jouw software is te vinden op de pagina alles-in-één software.
  4. Onderschat losse Excel-sheets niet. Waar binnen veel organisaties software-tools gebruikt worden voor bijvoorbeeld boekhouding of voorraadbeheer, zal er binnen jouw organisatie wellicht met aparte Excel-sheets gewerkt worden. Deze sheets bevatten relevante Data, die meegenomen dienen te worden in de eerste stap richting Datagedreven werken.
  5. Als je serieus aan de slag wilt met het vinden van correlaties tussen jouw bedrijfsdata en andere -mogelijk relevante- Databases, kan het interessant zijn om te kijken naar Open Data. Dit betreft enorme hoeveelheden verzamelde Data, die door bijvoorbeeld overheden, bedrijven of particulieren gratis ter beschikking worden gesteld. Vanuit deze Data kun je waardevolle correlaties vinden, bijvoorbeeld tussen het weer en het aantal verkopen op jouw webshop, of tussen de hoeveelheid auto’s op een snelweg en de hoeveelheid COPD-gevallen bij personen die langs deze snelweg wonen.

Bovenstaande tools kunnen worden gebruikt bij de verzameling van Data. Om daadwerkelijk bruikbare informatie uit deze Data naar voren te halen, dien je altijd een stap verder te gaan dan enkel het verzamelen. Na de collectie van Data is visualisatie een logische vervolgstap, waarbij je op basis van deze visualisatie ook analyse op Data kunt doen. Data wordt vaak gevisualiseerd in dashboards, bestaande uit allerlei typen grafieken, diagrammen en tabellen. Voor data-visualisatie zijn veel verschillende tools beschikbaar. Een aantal bekende tools zijn Tableau, Microsoft Power BI, Klipfolio, Datawrapper en Plotly. Echter, zoals met alle software-tools, zijn er voor- en tegenstanders per tool. Waar de ene tool beter geschikt is voor puur visualisatie, kan de ander je helpen met fantastische analyses. Het gebruik van een dashboarding tool zal zorgen voor het intelligenter maken van jouw bedrijfsproces op basis van Big Data, ook wel Business Intelligence genoemd. Zodra je als bedrijf met data-visualisatie wilt starten, is het aan te raden om je te laten adviseren door een specialist.

Wil je weten welke Data er binnen jouw bedrijf beschikbaar is en wat je met deze Data kunt? Contact een Databaas en ontdek gratis waar de kansen voor jouw bedrijf liggen!